Baraj Fantanele si CHE Mariselu Inapoi la proiecte
» [imaginea urmatoare]
TIP CONSTRUCTIE:
Lucrari Hidroenergetice
BENEFICIAR:
HIDROELECTRICA
EXECUTANT:
Hidroconstructia S.A., sucursala Ardeal
PERIOADA LUCRARILOR:
1976
DATE TEHNICE:
Barajul FINTINELE
Beneficiar HE
Proiectant ISPH
RAul Somesul Cald
Tipul barajului ER
Tipul etansarii fc
Cota la coronament m 996.00
Inaltimea barajului m 92.00
Lungimea barajului m 410.00
Volumul barajului th.mC 3,100.00
Aductiuni secundare m 28,400
Volumul acumularii mil.mC 212.00
Scopul acumularii HC
Anul PIF 1976



CHE MARISELU
Tipul centralei DS
Derivatia subterana m 8,475.00
Cota amonte m 991.00
Cota aval m 521.50
Caderea m 469.50
Nr.si tip agregat 3 F
Debit instalat m�/s 60.00
Galeria de fuga m 745.00
Puterea instalata MW 220.00
Energia medie GWh/an 390.00
Finalizat Finalizat   In tara In tara
Barajul Fantanele si CHE Mariselu
Acumularea Fantinele este amplasata pe riul Somesul Cald in amonte de confluenta cu piriul Batrina. Se realizeaza o acumulare de folosinta energetica prin captarea Somesului, dar si prin captarea si derivarea a opt afluenti din bazinele vecine. Astfel piraiele Iara, Undru, Soimu, Cailor, Negruta si Dumitreasa sunt colectate de o aductiune secundara de 5079 m in acumularea Somesul Rece realizata in spatele unui baraj in arc pe riul Somesul Rece, de unde printr-o alta aductiune secundara de 7206 m, care preia pe traseu si apele piriului Racatau, se varsa in lacul Fintinele.
Barajul Fintinele se afla in zona de contact dintre granitul de Muntele Mare cu fisuratie frecventa si cristalinul Gilaului mult mai compact. Contactul dintre granit si sisturi are aspectul unei falii de 5 - 10 cm latime, umpluta cu roca argilizata. In ampriza barajului roca de baza este acoperita de depozite deluviale cu procent ridicat de argila nisipoasa, de 2 - 5 m grosime, care a fost indepartate pentru ca depunerile de anrocamente sa se faca direct pe roca.
Profilul transversal tip al barajului are forma trapezoidala cu paramentele limitate amonte si aval la pante de 1 : 1,4, panta aval fiind intrerupta de 3 berme. In profilul transversal, umplutura din corpul barajului cuprinde 2 zone distincte. Zona amonte de cca 10 m s-a executat in straturi de 0,75 m grosime din anrocamente cu granulometrie controlata cu dimensiunea maxima de 60 cm. Restul volumului barajului s-a executat in straturi de 1,50 m grosime, din anrocamente cu granulometria continua, cu granula maxima de 1,20 m. Odata cu executarea umpluturilor, la paramentul amonte sub masca, s-a realizat o zidarie uscata din piatra de 30 - 40 cm grosime. Corpul barajului are o curbura in plan cu raza de 1000 m, astfel incit rosturile mastii de etansare sa se inchida odata cu deplasarile din tasare si impingerea apei.
La piciorul amonte s-a realizat un pinten de beton incastrat in roca de baza care initial a jucat rolul de batardou amonte. Acest pinten include galeria de injectii si drenaj, iar pe el se reazema masca de etansare. Etansarea in adincime s-a executat cu 2 siruri de foraje de 35 - 50 m si un sir inclinat spre amonte de 5 - 15 m. Spre aval este un sir de foraje de drenaj.
Etansarea corpului barajului este realizata de o masca din beton armat la paramentul amonte, cu grosimea variabila de la 90 cm, la vatra, la 35 cm la coronament. Masca are o suprafata de 34.000 mP si este constituita din 278 dale etansate in rosturi cu banda pvc. Pe intreg conturul perimetral al mastii, de cca 16 m latime, s-a prevazut o etansare suplimentara in rosturi cu tola din tabla de otel de 4 mm.
Pentru punerea la uscat a incintei de executie a barajului, in versantul drept s-a realizat o galerie de deviere in forma de miner de cos. Rolul de batardou amonte a fost preluat de pintenul de beton pe care, ulterior, s-a rezemat masca de etansare. Datorita pantei mari a riului nu a fost necesar un batardou in aval.
Golirea de fund a barajului se realizeaza printr-o galerie blindata sub presiune, dispusa in versantul drept, deasupra galeriei de deviere. Priza golirii de fund de tipul turn cu gratare, este amplasata in mijlocul albiei riului, pentru a fi ferita de infundare cu deluviu. Racordul dintre priza si galerie s-a realizat printr-un tunel din beton armat fundat pe roca de baza.. Golirea de fund se inchide cu 2 vane plane dispuse intr-o casa de vane subterana. In aval de vane, golirea de fund se racordeaza la galeria de deviere care functioneaza cu nivel liber.
Descarcatorul de ape mari este de tipul de suprafata cu prag deversor liber cu deschiderea de 32,60 m, dispus pe malul drept natural, dimensionat la scurgerea unui debit de 750 mC/s, corespunzator debitului atenuat pentru asigurarea de 0,01% si verificat la un debit de 1200 mC/s. In aval de prag debitele sunt conduse printr-un canal de evacuare cu panta mare terminat cu o aruncatoare
Centrala Mariselu. O derivatie principala de 8746 m cu phi=4,40 m, un castel de echilibru cu camera inferioara si superioara, camera vanelor fluture, galeria fortata, distribuitorii si vanele sferice, transfera un debit de 58 mC/s spre centrala Mariselu. Centrala este amplasata in subteran, in muntii Gilaului, la 100 m adincime sub piriul Lesu si la cca 150 m lateral in versant, intr-o caverna de 71 x 18 x 36 m. Din punct de vedere geologic zona este alcatuita din sisturi cristaline, de buna calitate in propoetie de 70%. Accesul principal in centrala este realizat printr-un tunel de 846 m lungime, care permite circulatia auto, avind o panta de 8% si parcurgind o diferenta de nivel de 68 m. Evacuarea energiei electrice din centrala se face printr-o galerie de cable, avind lungimea totala de 185 m, care poate servi si ca acces secundar in sala masinilor. Putul si galeria de ventilatie, folosite si ca al treilea acces in sala masinilor, au fost reamenajate, in acest scop, din foste lucrari de studii.
Echiparea centralei consta in trei turbine Francis cu ax vertical si camera spirala metalica inglobata in beton. Centrala valorifica o cadere maxima de 470 m intre cotele 991 mdM si 521 mdM. Centrala are un regim de functionare de virf, apele pulsatorii fiind preluate de acumularea Tarnita printr-o galerie de fuga ovoidala betonata, de 3631 m lungime, cu phi=4,60 m si cu scurgere cu nivel liber.