CHE si barajul Gilau I Inapoi la proiecte
TIP CONSTRUCTIE:
Lucrari Hidroenergetice
BENEFICIAR:
HIDROELECTRICA
EXECUTANT:
Hidroconstructia S.A., sucursala Ardeal
PERIOADA LUCRARILOR:
Anul PIF / Year of commissioning 1977
DATE TEHNICE:
Barajul GILAU I
Beneficiar HE
Proiectant ISPH
Raul Somesul Mic
Tipul barajului PG / TE
Tipul etansarii ic
Cota la coronament m 422.50
Inaltimea barajului m 23.20
Lungimea barajului m 172.00
Volumul barajului th.m³ 138.00
Volumul acumularii mil.m³ 4.00
Scopul acumularii HS
Anul PIF 1977


CHE GILAU I
Tipul centralei CB
Cota amonte m 420.00
Cota aval m 405.00
Caderea m 15.00
Nr.si tip agregat 1 K + 2 EOS
Debit instalat m³/s 60.00
Puterea instalata MW 6.9
Energia medie GWh/an 11.60
Finalizat Finalizat   In tara In tara
Gilău I
Treapta a patra din amenajarea complexă a bazinului rîurilor Someş, s-a realizat înaintea treptelor din amonte şi din considerente urgente de asigurare a consumurilor de apă. Ea a fost gîndită astfel încît să se înscrie în conceptul general al amenajării.
Rîul Someşul Mic are o lungime de 165 km, un bazin cu o suprafaţă de 3804 km² şi un debit mediu multianual de 20,88 m³/s, în care este inclus şi debitul Someşului Cald, pe care sunt amenajate primele 3 trepte hidroenergetice şi care se varsă în amonte de localitatea Gilău. Dezvoltarea folosinţelor de apă în bazinul rîului Someşul Mic şi în special în zona Cluj, a condus la depăşirea posibilităţilor de asigurare a debitelor necesare în regim natural de scurgere, la care s-a mai adăugat necesitatea de compensare a pulsaţiilor debitelor uzinate de viitoarele centrale de vîrf din amonte.
Acumularea este amplasată pe rîul Someşul Mic, la capărul amonte al comunei Gilău şi la 18 km de municipiul Cluj, cu un volum de 4 mil m³ apă ce acoperă 82 ha. Deschiderea largă a văii în amonte de baraj a permis realizarea unui indice de acumulare favorabil de peste 100 m³ de apă / m³ beton. Scopul iniţial şi principal al acumulării a fost şi este şi în prezent, de a asigura apa necesară staţiei de tratare Gilău, principala sursă de alimentare cu apă potabilă a municipiului Cluj, precum şi asigurarea debitului necesar de apă industrială. Asigură şi debitele necesare pentru cele 2 păstrăvării din aval de baraj, realizate tot de către firma noastră. Producţia de energie electrică este condiţionată de acoperirea cu prioritate a folosinţelor de apă potabilă şi industrială.
Barajul de greutate din beton cu lungimea totală de 113,50 m este format din barajul nedeversor mal stîng de 24,50 m, plotul priză de apă industrială de 12 m, barajul deversor (evacuatorul de ape mari) de 49 m, ploturi priză pentru centrala hidroelectrică de 15 m şi plotul priză de apă potabilă de 13 m. Roca de bază este andezitul fisurat în adîncime. Pentru reducerea pierderilor s-a realizat un voal de înjecţii pînă la 30 m adîncime. Frontul de retenţie este completat, pe lungimea de 58,50 m la malul drept, cu un baraj de materiale locale etanşat cu ecran în adîncime şi cu pereu la amonte. Digul de închidere mal stîng este executat din materiale locale avînd înălţimea maximă de 2 m şi este amplasat deasupra nivelului normal de retenţie. Sub dig s-a realizat un ecran impermiabil din beton de 0,80 – 8,50 m adîncime, încastrat în roca de bază. Evacuatorul de ape mari este realizat din 4 deschideri echipate cu stavile segment.
Centrala a fost concepută iniţial ca fiind echipată cu un singur grup Kaplan de 5,40 MW, amplasat în infrastructură îngropată la piciorul barajului în dreptul plotului priză. Ulterior, după punerea în funcţiune a treptelor din amonte, i s-au mai adăugat 2 turbine EOS 1100 de 0,615 MW şi debit de 6,8 m³/s fiecare, amplasate tot subteran, aval de centrala iniţială. Preluarea debitului suplimentar se face prin 2 descărcători ai prizei existente prevăzuţi anticipat în amonte de centrala iniţială. Aspiratorul turbinei este continuat de un tunel de fugă şi canalul de derivaţie spre CHE Gilău II.