Barajul Mihoiesti Inapoi la proiecte
TIP CONSTRUCTIE:
Lucrari Hidroenergetice
BENEFICIAR:
CMCRP - Combinatul Minier al Cuprului Rosia Poieni
EXECUTANT:
Hidroconstructia S.A., sucursala Sebes
PERIOADA LUCRARILOR:
Anul PIF / Year of commissioning 1987
DATE TEHNICE:
Barajul MIHOIESTI
Beneficiar CMCRP
Proiectant ISPH
Raul Aries
Tipul barajului TE
Tipul etansarii fp
Cota la coronament m 581.00
Inaltimea barajului m 29.00
Lungimea barajului m 250.00
Volumul barajului th.mc 200.00
Volumul acumularii mil.mc 6.25
Scopul acumularii S
Anul PIF 1987
Finalizat Finalizat   In tara In tara
Barajul Mihoiesti
Acumularea Mihoiesti este amplasata la poalele Muntilor Bihorului, in comuna Mihoiesti, aval de confluenta Ariesului Mare cu Ariesul Mic, la cca 5 km in amonte de orasul Campeni. Volumul acumularii este de 6,25 mil mc. Scopul amenajarii este de a regla debitele de pe raul Aries pe tot parcursul anului, astfel ca la statia de pompare Garde sa se realizeze un debit aproximativ constant
Barajul s-a realizat din umplutura de balast, etansat la paramentului amonte cu masca din folie PVC de 0,4 si 0,5 mm, lestata cu dale de beton armat (11.000 mc). Etansarea in profunzime s-a realizat cu un voal de injectii executate de pe pintenul amonte al etansarii paramentului. Coronamentul este circulabil, fiind folosit ca drum de acces catre localitatea Vidra.
Pentru trecerea apelor de viitura s-a executat un descarcator la versantul drept, un canal rapid de 20 m lat si un bazin de linistire. Pe acest deversor au trecut cca 800 mc/s la viitura de primavara din anul 1989.

Barajul este echipat cu doua prize: una pentru golirea de fund care dirijeaza ]n mod curent debitul tranzitat spre aval si o priza energetica care capteaza acum debitul de apa potabila si in viitor va alimenta o centrala hidroelectrica. Golirea de fund are si un turn de preaplin care suplimenteaza deversorul de la malul drept.
Odata cu realizarea barajului s-a construit si Statia de tratare si distributia apei potabile pentru Campeni si Aiud, cu priza de apa bruta in galeria energetica, şi pentru care s-a prevazut un decantor si o conducta metalica Ø=600 mm de aductiune.
Amenajarea a fost pusa in functiune in anul 1987.