Barajul si CHE Subcetate Inapoi la proiecte
» [imaginea urmatoare]
TIP CONSTRUCTIE:
Lucrari Hidroenergetice
BENEFICIAR:
HIDROELECTRICA
EXECUTANT:
Hidroconstructia S.A., sucursala Raul Mare
PERIOADA LUCRARILOR:
Anul PIF / Year of commissioning 2003
DATE TEHNICE:
Barajul SUBCETATE
Beneficiar HE
Proiectant ISPH
Raul Strei
Tipul barajului PG / TE
Tipul etansarii fc
Cota la coronament m 297.50
Inaltimea barajului m 26.50
Inaltimea digului m 13.50
Lungimea barajului m 42.00
Lungimea digului m 3,400.00
Volumul barajului th.mc 42.00
Volumul digului th.mc 1,023.00
Volumul acumularii mil.mc 5.70
Scopul acumularii HCI
Anul PIF 2003

CHE SUBCETATE
Tipul centralei CB
Cota amonte m 295.00
Cota aval m 280.50
Caderea m 14.50
Nr.si tip agregat 2 K
Debit instalat mc/s 100.00
Puterea instalata MW 11.50
Energia medie GWh/an 21.90
Finalizat Finalizat   In tara In tara
Subcetate
Prima acumulare din amenajarea raului Strei si singura executata pana la aceasta data este amplasata la 5 km aval de orasul Hateg, in albia majora a raului Strei in dreptul localitatilor Subcetate - Bucium.
Amenajarea cuprinde urmatoarele obiective :
Acumularea : Volumul de apa al lacului este de 6,07 mil mc, din care 5,95 mil mc este volum util. De remarcat ca nu este prevazut volum pentru atenuare.

Digurile perimetrale si in frontul de retentie : au o lungime totala de 3400 m cu o inaltime de max 13,5 m. Etansarea in adancime este realizata in frontul de retentie cu pereti de beton tip Kelly, iar in rest cu pereti din gel-beton si pinten de beton spre coada lacului. Etansarea taluzului amonte este realizata cu pereu de beton de 20 cm armat cu plasa tip Buzau. La coronament, de 4,00 m circulabil pentru interventie, este prevazuta o grinda sparge val.

Barajul deversor este de tip deversor cu prag lat cu 3 deschideri, echipate cu stavile segment cu clapete. Schema statica este de tip cuva independenta.

Centrala in frontul de retentie este de tip centrala-baraj echipata cu 2 turbine Kaplan si incepand cu ea, debitul instalat creste la 100 mc/s ca si pentru toate amenajarile din aval. Canalul de fuga, paralel cu albia naturala, se transforma �n canal de aductiune pentru CHE Plopi, care urmeaza a se executa. Albia naturala preia debitele deversate de baraj si le va transfera in lacul de acumulare de la Bretea.
MHC pe debitul de servitute, este amplasata in pila comuna baraj-centrala, are o putere instalata de 0,2 MW, are un regim de functionare in afara orelor de functionare a CHE Subcetate si debuseaza in albia naturala.
Lucrarile amenajarii in cascada a raului Strei au inceput in anul 1989, dar dificultatile de finantare ale Investitorului au facut ca punerea in functiune a primei acumulari sa se realizeze abia in anul 2004, celelalte fiind in diverse stadii de executie sau conservare.