Barajul Poneasca Inapoi la proiecte
» [imaginea urmatoare]
TIP CONSTRUCTIE:
Lucrari Hidroenergetice
BENEFICIAR:
HIDROELECTRICA
EXECUTANT:
Hidroconstructia S.A., sucursala UCM Banat
PERIOADA LUCRARILOR:
Anul PIF / Year of commissioning 2004
DATE TEHNICE:
Barajul PONEASCA
Beneficiar HE
Proiectant ISPH
Raul Poneasca
Tipul barajului ER
Tipul etansarii fc
Cota la coronament m 417.50
Inaltimea barajului m 52.50
Lungimea barajului m 210.00
Volumul barajului th.mc 1,000.00
Volumul acumularii mil.mc 8.25
Scopul acumularii X
Anul PIF 2004
Finalizat Finalizat   In tara In tara
Rezultat din necesitatea unei surse de apa alternative pentru centrala termoelectrica pe baza de sisturi bituminoase de la Anina, barajul Ponesca este amplasat in sudul judetului Caras-Severin, intre muntii Aninei si Semenicului, pe riul cu acelasi nume, la mai putin de 2 km de varsare in riul Minis.
Geologia amplasamentului si cuvetei este reprezentata de calcare masive, acesta fiind si mineralul din care s-au procurat anrocamentele.

Proiectat initial pentru un volum total al lacului de 18 mil mc, a rezultat un baraj de anrocamente cu masca de beton la paramentul amonte, cu o inaltime de 73,50 m (cota coronament 433,50), cu latimea la baza corespunzatoare de 240 m si un descarcator lateral pe versant. Pentru devierea apelor s-a realizat o galerie care ulterior se transforma in galeria de acces la casa vanelor golirii de fund si paralel cu ea galeria de golire de fund. Nu s-a prevazut o MHC in aval de baraj, deoarece distanta pina la varsare este mult prea scurta si nu trebuia asigurat un debit de servitute.

Urmare sistarii investitiei de la Anina au disparut cerintele pentru barajul Poneasca. in aceasta situatie lucrarea a fost oprita la cota de depuneri realizate la acea data si s-a modificat proiectul ca atare. A rezultat un baraj inalt de 57,50 m, lat la baza de 240,00 m (proiectul initial) un coronament lat de 61,00 m si cu un drum contur lac la cota cca 440 mdM, mult deasupra lacului. in aceasta configuratie descarcatorul de ape mari a fost reproiectat cu un canal care traverseaza noul coronament, un canal rapid inclinat pe paramentul aval si trambulina la piciorul barajului. Volumul acumularii a scazut la 8,25 mil mc. Din casa vanelor golirii de fund se va realiza o aductiune in conducta care sa alimenteze o MHC la piciorul barajului.