Amenajarea raului Somesul Mic Inapoi la proiecte
» [imaginea urmatoare]
TIP CONSTRUCTIE:
Lucrari Hidroenergetice
BENEFICIAR:
S.C. Hidroelectrica S.A.
EXECUTANT:
Hidroconstructia S.A., sucursala Ardeal
PERIOADA LUCRARILOR:
contractat in anul 2000
Finalizat Finalizat   In tara In tara
Complexul hidroenergetic Somesul Mic este un ansamblu de lucrari destinate productiei de energie electrica si satisfacerii folosintelor de apa a municipiului Cluj si a localitatilor limitrofe. Conceputa in mai multe etape si din considerente principale diferite, amenajarea capteaza, acumuleaza, uzineaza si distribuie debitele bazinelor hidrografice ale riurilor Somesul Cald, Somesul Rece, Belis, Risca, Agirbiciu, Somesul Mic si prin derivatie riul Valea Ierii.
Pentru imbunatatira parametrilor hidroenergetici ai amenajarii s-a procedat la colectarea si valorificarea unor debite de la cote mai inalte si a unor afluenti din bazinul hidrografic alaturat. Pentru acest lucru o retea de 27,755 km de aductiuni secundare si 8 captari completeaza debitele principale care converg in acumularea Fintinele. Din cei 12 mc/s captati in sectiunea Fintinele numai 6,55 mc/s sunt aportul Somesului Cald, restul de 5,45 mc/s sunt aportul a 4 captari din bazinul riului Iara (Iara, Undru, Soimu si Cailor) si 4 captari ai afluentilor Somesului Rece (Negruta, Dumitreasa, Somesul Rece si Racatau). O nota deosebita o are acumularea Somesul Rece - una dintre aceste captari realizata in spatele unui baraj in arc care colecteaza apele celorlalti afluenti ai sai si ii transfera in acumularea Fantinele.
In acumularea Tarnita mai este captat debitul din diferenta de bazin a Somesului Rece de la barajul mai sus amintit pina in sectiunea de captare la firul apei, numita tot Somesul Rece.
Cele 6 acumulari de apa au o capacitate totala de 306,9 mil mc, in cele 8 centrale puterea instalata a turbinelor este de 299 MW care exploateaza o cadere totala de 624 m si furnizeaza o energie de 534 GWh in anul hidrologic mediu.
Lantul de amenajari cuprinde acumularea Fintinele cu CHE Mariselu, acumularea Tarnita, acumularea Somesul Cald, amenajarile Gilau I si II, Floresti I si II si MHC Cluj.