Barajul si CHE Ostrovul Mic Inapoi la proiecte
TIP CONSTRUCTIE:
Lucrari Hidroenergetice
BENEFICIAR:
HIDROELECTRICA
EXECUTANT:
Hidroconstructia S.A., sucursala Raul Mare
PERIOADA LUCRARILOR:
Anul PIF / Year of commissioning 1986
DATE TEHNICE:
Barajul - OSTROVUL MIC
Beneficiar - HE
Proiectant - ISPH
Raul - Raul Mare
Tipul barajului - PG / TE
Tipul etansarii - fc
Cota la coronament - m 467.50
Inaltimea barajului - m 24.00
Inaltimea digului - m 24.00
Lungimea barajului - m 60.00
Lungimea digului - m 4,100.00
Volumul barajului - th.mc 111.00
Volumul digului - th.mc 2,586.00
Volumul acumularii - mil.mc 8.60
Scopul acumularii - H

CHE - OSTROVUL MIC
Tipul centralei -CB
Cota amonte - m 465.00
Cota aval - m 445.00
Caderea - m 20.00
Nr.si tip agregat-2 K
Debit instalat - mc/s 90.00
Puterea instalata - MW 15.90
Energia medie - GWh/year 24.60
Finalizat Finalizat   In tara In tara
Acumularea Ostrovul Mic, prima acumulare din avalul CHE Retezat si Clopotiva, este alimentata de acestea si de apele colectate de catre Riul Mare din aval de barajul Gura Apelor care nu au fost turbinate si apele din aval de captarea riului Riusor. Dat fiind ca pe linga regularizarea apelor din firul principal al amenajarii, marimea acestui bazin de colectare poate aduna mari volume, regimul de functionare al acumularii Ostrovul Mic capata un rol important de atenuare a viiturilor, astfel ca din volumul total al acumularii de 10,60 mil mc, doar 0,85 mil mc sunt utili energetic.
Suprafata acumularii la NNR este de 89,10 ha. Digurile in lungime de 4.100 m si cu inaltimea de max. 24 m, sunt din balast din acumulare, etansate in adincime cu ecran de gel-beton si injectii si pe paramentul amonte cu dale de beton cu mastic bituminos in rosturi.
Profilul geologic in acumulare, baraj si in cea mai mare parte pe intreg traseul amenajarilor este format din gresii cenutii-verzui cu treceri la gresii fine si cu intercalatii centimetrice de argile negre.
Barajul este de tip deversor cu creasta, cu 4 goliri de fund (4,00 x 4,00 m) echipate cu stavile segment inecate si cu 2 descarcatoare de ape mari (10,00 x 2,50 m) la partea superioara, echipate cu clapete. Intre goliri si descarcator se afla un timpan de beton armat, la adapostul caruia si sub profilul deversant se gaseste camera mecanismelor.
Debitul de calcul a fost de 660 mc/s, iar cel de verificare de 1390 mc/s. Aceleasi debite se vor folosi si la amenajarile ulterioare, orice alte debite suplimentare fiind transportate prin albia naturala.
Toate amenajarile cu lac de acumulare de pe Riul Mare aval sunt de clasa II.
Centrala este de tip centrala-baraj echipata cu 2 turbine Kaplan si incepind cu ea, debitul instalat creste la 90 mc/s pntru toate amenajarile din aval. Canalul de fuga, paralel cu albia naturala care preia debitele deversate de baraj si le transfera tocmai in acumularea Paclisa, de 118 m lungime se descarca in aductiunea pentru CHE Ostrovul Mare.