Barajul si CHEMP Vladesti Inapoi la proiecte
TIP CONSTRUCTIE:
Lucrari Hidroenergetice
BENEFICIAR:
HIDROELECTRICA
EXECUTANT:
Hidroconstructia S.A., sucursala UCM Valcea
PERIOADA LUCRARILOR:
Anul PIF / Year of commissioning 1984
DATE TEHNICE:
Barajul VLADESTI
Beneficiar HE
Proiectant ISPH
Raul Olanesti
Tipul barajului PG / TE
Tipul etansarii fc
Cota la coronament m 294.50
Inaltimea barajului m 19.50
Inaltimea digului m 13.50
Lungimea barajului m 53.00
Lungimea digului m 2,680.00
Volumul barajului th.mc 23.00
Volumul digului th.mc 179.00
Volumul acumularii mil.mc 1.50
Scopul acumularii HC
Anul PIF 1984

CHE VLADESTI
Tipul centralei CHEMP CB
Cota amonte m 290.00
Cota aval m 278.30
Caderea m 11.70
Nr.si tip agregat 2 FO + 1 EOS
Debit instalat mc/s 12.00
Puterea instalata MW 1.70
Energia medie GWh/an 6.45
Finalizat Finalizat   In tara In tara
Urmare a multiplelor probleme de inundaţii pe care rîul Olăneşti le-a creat, pe parcursul timpului, în municipiul Rîmnicu Vîlcea, în paralel cu amenajarea albiei la traversarea oraşului, s-a preconizat şi o soluţie de regularizare a acestor ape şi de prelevare a unui debit pentru satisfacerea parţială a consumului de apă potabilă.
Singura soluţie ce putea fi adoptată a fost realizarea unei acumulări pentru atenuarea viiturilor şi constituirea unui stoc de apă. Densitatea mare a localităţilor riverane, din amonte de Rîmnicu Vîlcea, au condiţionat şi limitat atît suprafaţa şi volumul acumulării cît şi amplasamentul. În aceste condiţionări, un amplasament la cca 8-10 km de Rîmnicu Vîlcea nu a permis decît o acumulare de 1,5 mil m³, mărginită de versant la malul drept, un dig, limitrof satului, la malul stîng, un dig frontal nedeversor, un descărcător de ape mari şi o centrală-baraj de mică putere.
Barajul de greutate cu creastă deversantă, cu o singură deschidere, este traversat în lung de podul de şosea care are 2 pile pe paramentul deversor. Deversarea este complet liberă, neexistînd stavilă care să controleze debitul spre aval. În culeea mal stîng se află priza de prelevare a apei pentru consumul municipiului. La partea inferioară se află 2 goliri de fund.
Centrala, lipită de baraj la culeea stîngă, este echipată cu 3 turbine de mică putere (2 x 0,5 + 0,7) MW. Regimul de funcţionare este subordonat consumului de apă pentru alimentarea oraşului. Descărcarea turbinelor se face într-un bazin de liniştire de tip cuvă cu prag deversor în aval şi care este despărţit de disipatorul barajului prin 2 pereţi între care s-a umplut cu pămînt.
Lucrările s-au realizat între anii 1983 – 86. Ulterior, datorită colmatării lacului şi a eutrofizării, calitatea apei s-a deteriorat foarte mult, făcînd-o puţin improprie pentru tratare şi consumul potabil. Odată cu intrarea în funcţiune a alimentării oraşului cu apă potabilă din sursa Brădişor, sursa Vlădeşti a fost scoasă din exploatare şi păstrată în rezervă.