Acumularea Zavoiul Orbului Inapoi la proiecte
TIP CONSTRUCTIE:
Lucrari Hidroenergetice
BENEFICIAR:
ANAR
EXECUTANT:
Hidroconstructia S.A., sucursala UCM Valcea
PERIOADA LUCRARILOR:
1985 - 1988
DATE TEHNICE:
Barajul ZAVOIUL ORBULUI
Beneficiar ANAR
Proiectant Aquaproiect
Raul Arges
Tipul barajului PG / TE
Tipul etansarii fc
Cota la coronament m 177.50
Inaltimea barajului m 19.50
Inaltimea digului m 10.00
Lungimea barajului m 94.00
Lungimea digului m 7,534.00
Volumul barajului th.mc 155.00
Volumul digului th.mc 1,030.00
Volumul acumularii mil.mc 12.00
Scopul acumularii IC
Finalizat Finalizat   In tara In tara
Pentru suplimentarea si asigurarea debitului necesar al Dambovitei, care are un deosebit rol ambiental in mobilarea municipiului Bucuresti, s-a realizat acumularea de priza Zavoiul Orbului de pe raul Arges.
Obiectele amenajarii sunt:
- un stavilar, care impreuna cu barajele laterale, realizeaza in spatele sau o acumulare de 12 mil mc din care 1,9 mil mc volum de garda. Stavilarul este din beton armat, prevazut cu 5 cimpuri deversoare si 10 goliri de fund, echipate cu stavile segment avand dimensiunile 6,75 x 2,25 m fiecare. Barajele laterale de tip omogen din balast, au analtimea maxima de 7,80 m, lungimea totala de cca 7.400 m si sunt etansate pe taluzul umed cu un pereu de beton armat si in profunzime pana la roca de baza, cu un ecran de etansare de tip Else, din beton. Caracteristica principala a acestui stavilar este prezenta unui anteradier din beton de 39,50 m lungime, 2,75 m grosime si pe intreaga latime a stavilarului. in fata anteradierului s-a executat un ecran de tip Else de 5 m adancime. Aceste lucrari au fost necesare din considerente de infiltratii si asigurarea stabilitatii la lunecare a descarcatorului de ape mari. in aval stavilarul se continua cu un disipator cu dinti Rebock de 68 m, o rizberma denivelata din placi de beton si o palnie de afuiere pentru racordul la albia naturala.
-priza de apa pentru irigatii este amplasata in culeea mal stang si este formata din 4 ferestre de 2,50 x 2,50 m echipate cu stavile plane. Capacitatea maxima de captare a prizei este de 19,66 mc/s, functie de nivelul in lac si de deschiderea stavilei. Apa preluata de priza este trimisa prin doua casete de beton intr-un bazin de distributie de unde poate fi dirijata, prin sifonare si galerii, spre doua canale gravitationale de irigatii, unul pe mal drept si unul pe mal stang.
- priza de servitute, apa pentru Bucuresti este amplasata in stanga, in continuarea descarcatorului de ape mari si este formata din doua ferestre de 2,00 x 2,50 m, echipate cu stavile plane si care debuseaza in zona disipatorului de energie. Capacitatea de preluare a prizei este de pana la 44 mc/s. De mentionat ca in afara acestui debit de servitute asigurat catre aval, spre Bucuresti, canalul de irigatii CV2 de pe malul stang poate dirija apa spre raul Dambovita si implicit, spre Bucuresti.

Lucrarile au fost executate in perioada anilor 1985 - 1988.