Barajul Obrejii de Capilna (Nedeiu) si CHE Sasciori Inapoi la proiecte
TIP CONSTRUCTIE:
Lucrari Hidroenergetice
BENEFICIAR:
HIDROELECTRICA
EXECUTANT:
Hidroconstructia S.A., sucursala Sebes
PERIOADA LUCRARILOR:
1986 - 2006
DATE TEHNICE:
Barajul OBREJII DE CAPILNA
Beneficiar HE
Proiectant ISPH
Raul Sebes
Tipul barajului VA
Tipul etansarii x
Cota la coronament m 411.00
Inaltimea barajului m 46.00
Lungimea barajului m 145.00
Volumul barajului th.mc 32.00
Volumul acumularii mil.mc 3.50
Scopul acumularii H
Anul PIF 1986

CHE SASCIORI
Tipul centralei DS
Aductiunea subterana m 6,743.00
Cota amonte m 409.00
Cota aval m 294.00
Caderea m 115.00
Nr.si tip agregat 2 F
Debit instalat mc/s 52.00
Galeria de fuga m 3,714.00
Puterea instalata MW 42.00
Energia medie GWh/year 80.00
Finalizat Finalizat   In tara In tara
Barajul Obrejii de Capilna (Nedeiu) si CHE Sasciori
Pentru punerea in valoare a potentialului hidroenergetic existent al riului Sebes pe sectorul Obrejii de Capilna si Petresti (jud. Alba), cit si pentru folosinte complexe privind atenuari de viituri, alimentari cu apa, irigatii calibrarea albiei in scopul limitarii inundatiilor s-au realizat doua amenajari care valorifica o cadere totala de 135 m si care constituie etapa a II-a de amenajare a riului Sebes.
Acumularea Obrejii de Capilna (Nedeiu). Amplasata imediat in aval de debusarea galeriei de fuga a CHE Sugag acumularea, de 3,5 mil mc si 35 ha, are carcteristica de a face retentia cu stavile care, fiind coborite, pot elibera un volum de 1,2 mil mc ce poate fi folosit ca transa de viitura. Ampriza chiuvetei si a barajului este dezvoltata in complexul de roci cristaline-roci metamorfice, gneise lenticulare si oculare de tip Capilna.
Barajul amplasat la 3,3 km in aval de debusarea galeriei de fuga a CHE Sugag, este de tipul de greutate din beton in arc. Devierea apelor pentru executie s-a realizat printr-o galerie amplasata in versantul sting care, in final ca lucrare definitiva, va fi folosita periodic in exploatare pentru realizarea unei spalari a aluviunilor depuse in fata prizei Sasciori. in baraj sunt realizate 2 goliri de fund de 2,64 x 1,32 m prevazute cu stavile segment amplasate in casa de vane de la paramentul aval.
Frontul deversant, de tipul frontal de suprafata, a fost calculat la un debit de 376 mc/s si verificat la 613 mcs. Au rezultat 3 deschideri de 9,00 x 4,60 echipate cu stavile segment. Cota maxima realizata la stavile reprezinta cota maxima ce poate fi realizata in acumulare astfel incit sa nu poata fi pusa sub presiune galeria de fuga Sugag. in aval de baraj este prevazut un bazin disipator cu prag pentru formarea, la deversare, a unei saltele de apa.
Aductiunea principala, Priza situata pe malul drept, de tip put umed, este prevazuta cu gratare si are posibilitatea de a se monta masina de curatat. Casa vanelor priza este echipata cu o vana plana de 3,50 x 4,50 actionata hidraulic. Aductiunea principala este o galerie betonata cu L=6797 m si phi=4,50 m, debit instalat de 52 mc/s si este blindata la capete si in dreptul celor 2 ferestre provizorii de executie.
Nodul de presiune este format din castelul de echilibru, put si camera superioara (H=52,3 m, phi=10,0 m), camera inferioara (L=340 m, ii=4,5 m), casa vanei fluture cu i=3,6 m, putul fortat vertical (L=80,0 m, phi=3,6 m) si distribuitorul conducta metalica de 24 si 40 m cu vanele sferice.
Centrala Sasciori, cu o putere instalata de 42 MW este amplasata intr-o caverna subterana pe malul drept al riului Sebes. Accesul principal auto se face printr-o galerie, iar cablajul este montat in alta galerie de sectiune redusa. Gospodaria de cable si camera de comanda sunt amplasate la suprafata.
Galeria de fugă, betonata cu scurgere libera, are lungimea de 3407 m si sectiunea de 4,60 x 5,65 de tip potcoava. Poate transporta un debit de 52 mc/s. in aval se racordeaza la un canal de fuga cu aceiasi sectiune care subtraverseaza calea ferata si se varsa in lacul Petresti.