Barajul Berdu Inapoi la proiecte
TIP CONSTRUCTIE:
Lucrari Hidroenergetice
BENEFICIAR:
ANAR
EXECUTANT:
Hidroconstructia S.A., sucursala Ardeal
PERIOADA LUCRARILOR:
Anul PIF / Year of commissioning 1965
DATE TEHNICE:
Barajul BERDU
Proiectant Aquaproiect
Raul Firiza
Tipul barajului ER
Tipul etansarii fc
Cota la coronament m 335.00
Inaltimea barajului m 21.00
Lungimea barajului m 75.00
Volumul barajului th.mc 40.00
Volumul acumularii mil.mc 0.20
Scopul acumularii S
Anul PIF 1965
Finalizat Finalizat   In tara In tara
Barajul Berdu
Intrucat regimul de functionare a centralei este aleatoriu, pendinte de volumul de apa captat si consumul de apa in reteaua de alimentare care are prioritate absoluta, a fost necesara proiectarea si executia in aval de barajul Stramtori a unui lac de compensare si regularizare din care se preleveaza si apa pentru consumul industrial.
Sub denumirea de barajul Berdu, la cca 800 m in aval s-a realizat un dig de anrocamente (baraj de piatra de cariera nesortata - dupa terminologia vremii) de 14,00 m inaltime si 75 m lungime, cu etansarea masca de beton armat la paramentul amonte. Deversarea apelor mari se face frontal, peste corpul barajului, in care scop s-a prevazut si betonarea paramentului aval. Disiparea energiei apelor deversate are loc intr-un bazin betonat, limitat aval de un prag terminal. Pe malul drept s-au amplasat priza si golirea, intr-o solutie de cadre continui suprapuse de beton armat. Aductiunea de apa potabila si industriala este executata pe cca 1,5 km in canal dreptunghiular inchis din beton armat, cu o traversare de 150 m la Valea Vicleanu Mic si pe cca 4 km in galerie cu scurgere libera pana la nodul de distributie din perimetrul municipiului Baia Mare.
Constructia barajelor a necesitat 60.000 mc excavatii in aluviuni si roca, 64.000 mc beton si beton armat, 15.000 mc anrocamente, 30.000 mc cofraje si 5.300 m foraje pentru injectii. A fost pus in exploatare etapizat, incepand cu anul 1963. in anul 1964 lacul a fost umplut pana la cota maxima de retentie.